ReportsUitgelicht

Paul Kalkbrenner: Back to the Future

Na het succesvolle concert dat Paul Kalkbrenner vorig jaar in de Heineken Music Hall gaf, werd het wel weer eens tijd voor een echt ‘tot diep in de nacht door feestje’ in 020. Een mening die niet alleen door ons gedeeld wordt, maar ook door de rest van zijn aanhang: kaarten waren binnen enkele minuten uitverkocht.

Paul Kalkbrenner, de personificatie van de Berlijnse minimal techno, groeide op in Berlin-Friedrichshain. Al jaren treedt hij op als techno dj in bekende Berlijnse clubs zoals Tresor en Watergate, maar zijn echte doorbraak kwam na de uitgave van zijn film Berlin Calling. Voor degene die die film nog niet hebben gezien, check Netflix! De film gaat over hoe hij in zijn hectische leven en vanuit verschillende psychoses, het album ‘Berlin Calling’ produceerde.

Bij binnenkomst in de Melkweg, zit de sfeer er lekker in. DJ Clé warmt de zaal op, maar eigenlijk stond iedereen in wachthouding om los te gaan bij Paul Kalkbrenner. Het leuke aan All Night’ers of feestjes geweid aan één dj, is de gemoedelijke sfeer die er hangt. Iedereen komt immers om los te gaan op de rake techno beats van Paul. Toch duurde het nog eventjes voordat Paul op kwam. Volgens mij is er iemand iets kwijt want er kwamen allemaal mannetjes met zaklampen het podium op – of het hoorde bij de show. Mocht één van de zaklampmannetjes dit toevallig lezen: let us know please.

Zijn muziek is van een soort die je echt moet meemaken. Hij verstaat de kunst om hetzelfde ritme minutenlang aan te houden, zonder ogenschijnlijke veranderingen en zonder dat ook maar een seconde saai wordt. Hij draait voornamelijk nummers van zijn oudere albums. Opvallend is dat hij ongelofelijk geniet van deze set. Meer dan wanneer hij nummers van zijn nieuwe albums draait. Deze tour heeft de echte Paul weer naar boven gebracht. Alleen al hoe hij los gaat is een genot om naar te kijken.

Toch is het wel jammer dat hij na twee uur stopte. Tickets werden namelijk verkocht als een all night long’er. En daar hadden we net zo’n zin in. Een kleine teleurstelling, maar wel één die totaal in het niet viel, bij zijn heerlijke twee uur durende set. Hebben we toch maar weer een excuus om weer eens terug te gaan naar Berlijn.

Tags

Related Articles

Close